Készen állsz arra, hogy segítsek változtatni az életeden?

Jelentkezz egy ingyenes felderítő beszélgetésre!

Picture of Szijjártó Mónika

Szijjártó Mónika

Angol nyelvtanár és coach

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Az állítólagos 'probléma' láthatatlan megoldása: Az egyensúly mítosza

A legtöbb ember úgy érzi, hogy meg kell találnia a tökéletes munka-magánélet egyensúlyt. De mi van, ha ezt a gondolatot teljesen félretesszük? Mi van, ha az egyensúly nem is valós cél, hanem egy társadalmilag kreált elképzelés, amitől csak stresszesek leszünk?

Az élet ritmusa gyakran kiszámíthatatlan. Sokan hiszik, hogy egyensúlyt kell találniuk, mint egy cirkuszi artistának, aki a magasba emelkedik, és egy vékony kötélen egyensúlyoz. De mi van, ha az egyensúly nem egy állandó állapot, hanem egy sor apró, de jelentős pillanatok összessége?

Ahelyett, hogy a nap 24 óráját próbálnánk tökéletesen beosztani, vegyük észre és használjuk ki azokat a kis „egyensúlyozó” pillanatokat, amik spontán adódnak egy nap folyamán. Ez lehet egy váratlan szabad 5 perc a munka közben, vagy egy gyors séta. Ezek a pillanatok lehetőséget adnak arra, hogy újraértékeljük, mi is az, ami valójában fontos számunkra, és cselekedjünk. Ne ragaszkodjunk mereven az elvárásokhoz. Ma a munka lehet a prioritás, holnap a család. A lényeg, hogy nap mint nap felismerjük és elfogadjuk, mi az, ami valóban fontos – és cselekedjünk aszerint. Az emberi elme sokszor azt súgja, hogy az egyensúly eléréséhez minden napnak, minden órának szigorúan szabályozottnak kell lennie,de  az egyensúly nem egy állandó, hanem egy pillanatnyi állapot, ami meg is változik!

A pillanatnyi állapotok nem csak a felismerésről szólnak, hanem a cselekvésről is. Lehet, hogy egy ilyen pillanatban hirtelen eszünkbe jut, hogy régen sportoltunk. Ahelyett, hogy eltennénk magunkban ezt a gondolatot "majd későbbre," miért ne tennénk valamit azonnal? Akár néhány gyors fekvőtámasz is csodákat tehet. Például, egy váratlan szabad öt perc
lehetőséget adhat arra, hogy meditáljunk, írjunk egy gyors üzenetet egy régi barátnak, vagy egyszerűen csak mélyeket lélegezzünk. A teljesítménykényszer helyett fókuszáljunk a részvételre. Légy jelen minden tevékenységben, legyen az munka vagy magánélet, anélkül, hogy értékelni kellene azt. 

Az egyensúly nem egy monolitikus eszme, amit egyszer és mindenkorra meg kell találni, mert ahogy  az évszakok, úgy az egyensúly is változik. A lényeg, hogy elfogadjuk; nincs egyetlen „megfelelő”  módja az egyensúly megtalálásának. Mindenki egyedi, és minden nap más. Az egyensúly nem egy cél, hanem egy folyamat, amit minden nap újra és újra megtalálunk, a saját szabályaink és feltételeink szerint.
Az „Egyensúlyozó Pillanatok” abban segítenek, hogy észrevegyük ezt a változást és alkalmazkodjunk hozzá. Ami ma működik, az holnap már nem. És ez így van rendben.

Olvass & Tanulj

Több blogbejegyzés

Inspiráló tartalom, amely segít az életedet a siker útjára terelni.
előítéletek

Az előítéletek magas ára

Gyakran állunk szemben olyan helyzetekkel, ahol úgy érezzük, kompromisszumra kényszerülünk. Mintha egyensúlyoznunk kellene a különböző igények és vágyak között, úgy, hogy közben elveszítjük saját céljainkat és értékeinket.

Elolvasom
Szinergia

Kompromisszum helyett Szinergia

Gyakran állunk szemben olyan helyzetekkel, ahol úgy érezzük, kompromisszumra kényszerülünk. Mintha egyensúlyoznunk kellene a különböző igények és vágyak között, úgy, hogy közben elveszítjük saját céljainkat és értékeinket.

Elolvasom

Book Your Free Session Now

Fill in the form below to book a 30 min no-obligation consulting session.
I will reply within 24 hours.