Készen állsz arra, hogy segítsek változtatni az életeden?

Jelentkezz egy ingyenes felderítő beszélgetésre!

Picture of Szijjártó Mónika

Szijjártó Mónika

Angol nyelvtanár és coach

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

A tanulás mint életstílus

Gondoltunk már arra, hogy a tanulás nem csak az iskolapadban történik? Hogy talán az igazi tanulás, a valódi és mély megértés sokkal inkább azon túl, az élet minden területén zajlik? Ebben a bejegyzésben azt vizsgáljuk meg, hogy miért érdemes a tanulást életstílusként felfogni és hogyan határozhatja meg ez a hozzáállás a mindennapjainkat.

A tanulás mint életstílus azt jelenti, hogy folyamatosan nyitottak vagyunk az új információkra, készségekre és tapasztalatokra. Nem korlátozódik a könyvekre, előadásokra vagy tanfolyamokra, hanem beleszőjük az életünk minden percébe. Ez a fajta tanulási szemléletmód olyan, mint egy szemüveg, amelyen keresztül a világot nézzük, és amely állandóan arra ösztönöz minket, hogy tanuljunk és növekedjünk.

 

De miért olyan fontos a tanulás mint életstílus?

Az életben az egyetlen állandó a változás. A technológiai fejlődés, a gazdasági és társadalmi változások mind-mind új kihívások elè állítanak. Amikor a tanulást életstílusként értelmezzük, képessé válunk alkalmazkodni, fejlődni és lépést tartani a változásokkal.

Folyamatos tanulással nem csak tudásunkat bővítjük, hanem személyiségünk is fejlődik. Megtanuljuk, hogyan kezeljünk új helyzeteket, hogyan kommunikáljunk hatékonyabban, vagy éppen hogyan oldjuk meg a kihívásokat.

A tanulás életstílusként való felfogása élesíti kíváncsiságunkat. Amikor tanulunk, új ötletekkel, perspektívákkal találkozunk, amelyek gyakran inspirálják a kreativitásunkat és a fejlődèst.

Az új ismeretek és készségek elsajátítása önbizalmat és elégedettséget ad. Amikor valamit megtanulunk, értékesebbnek és hatékonyabbnak érezzük magunkat.

Az élethosszig tartó tanulás során új emberekkel és  környezettel lépünk kapcsolatba. Ez kiterjeszti társadalmi körünket és új perspektívákat nyit meg számunkra. Ha a tanulást életstílussá tesszük, példát mutatunk a fiatalabb generációknak is. Megtanítjuk őket arra, hogy a tanulás nem csak az iskolában történik, hanem egy életen át tartó kaland.

 

Íme néhány lépés és javaslat, hogyan tehetjük ezt meg:

 

Állítsunk be egy napi tanulási rutint. Szánjunk naponta 20-30 percet  egy új téma vagy készség elsajátítására. Ez lehet olvasás, online kurzusok, nyelvtanulás vagy bármely más tevékenység.

Használjunk technológiát a tanuláshoz.Ma már számtalan alkalmazás és weboldal áll rendelkezésre, amelyek segítségével könnyedén tanulhatunk új dolgokat. Az alkalmazások közül néhány: Duolingo (nyelvtanulás), Coursera és Udemy (online kurzusok), vagy Khan Academy (tudományos és matematikai témák).

Keressünk új érdeklődési köröket. Változtassuk meg a megszokott rutinjainkat, látogassunk el új helyekre, vegyünk részt workshopokon vagy csatlakozzunk közösségekhez, ahol új dolgokat tanulhatunk.

Alakítsunk tanulási csoportokat.Találkozzunk barátokkal, családdal vagy kollégákkal, és osszuk meg egymással, mit tanultunk, vagy tanuljunk együtt valamit. Gyakoroljuk a kíváncsiságot. Ne féljünk kérdéseket feltenni, vagy mélyebben megismerni egy adott témát. A „miért” és „hogyan” kérdések gyakori feltevése ösztönzi a kíváncsiságot. Váljunk aktívvá, hagyjuk el a passzivitást. Amikor megtanulunk valamit, alkalmazzuk azt a gyakorlatban. Ez megszilárdítja az új információkat és segít a mélyebb megértésben. Ne féljünk kihívások elé állítani magunkat. A nehéz helyzetek gyakran a legnagyobb tanulási lehetőségeket kínálják. Hozzunk létre egy tanulási környezetet otthon. Tegyünk könyveket, cikkeket vagy tanulási eszközöket könnyen hozzáférhető helyre, hogy mindig kéznél legyenek, amikor egy kis inspirációra vagy tanulásra van szükségünk. Legyenek céljaink. Tűzzünk ki rövid és hosszú távú tanulási célokat, majd dolgozzunk azok elérésén.

 

A tanulás, mint életstílus, tehát nem egy elszigetelt tevékenység vagy kötelesség, amit „elvégezni” kell. Sokkal inkább egy hozzáállás, egy felfogás,  ami lehetővé teszi számunkra, hogy teljesebb és gazdagabb életet éljünk. Ez a szemlélet,  nem csak gazdagítja az életünket, hanem képessé tesz minket arra is, hogy hatékonyabban és értelmesebben éljünk.

Emeljük tehát a tanulás értékét, és váljunk életünk aktív résztvevőivé!

Olvass & Tanulj

Több blogbejegyzés

Inspiráló tartalom, amely segít az életedet a siker útjára terelni.
előítéletek

Az előítéletek magas ára

Gyakran állunk szemben olyan helyzetekkel, ahol úgy érezzük, kompromisszumra kényszerülünk. Mintha egyensúlyoznunk kellene a különböző igények és vágyak között, úgy, hogy közben elveszítjük saját céljainkat és értékeinket.

Elolvasom
Szinergia

Kompromisszum helyett Szinergia

Gyakran állunk szemben olyan helyzetekkel, ahol úgy érezzük, kompromisszumra kényszerülünk. Mintha egyensúlyoznunk kellene a különböző igények és vágyak között, úgy, hogy közben elveszítjük saját céljainkat és értékeinket.

Elolvasom

Book Your Free Session Now

Fill in the form below to book a 30 min no-obligation consulting session.
I will reply within 24 hours.