Készen állsz arra, hogy segítsek változtatni az életeden?

Jelentkezz egy ingyenes felderítő beszélgetésre!

Picture of Szijjártó Mónika

Szijjártó Mónika

Angol nyelvtanár és coach

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

A Nyelv Lelke: Amikor a mondanivalónk formálja a tanulást

A nyelv mint eszköz, mely kapcsolatokat teremt és gondolatokat közvetít, mindig is az emberi kapcsolatok alapkövét képezte.

De vajon mi történik, amikor egy idegen nyelven kell megnyilvánulnunk? Gyakran halljuk, hogy valaki nem beszél egy nyelvet, de talán a kérdés mélyebb annál: van-e egyáltalán mondanivalónk, és érdekel-e minket az, amiről beszélnünk kellene?

 

Nem ritka, hogy emberek azért érzik magukat képtelennek egy idegen nyelven kommunikálni, mert úgy érzik, nincs mit mondaniuk, vagy nem találják az érdeklődésüket az adott témakörben. De vajon ez a nyelvi akadályok miatt van, vagy azért, mert valójában nem találjuk a helyünket abban a kultúrában, amelynek nyelvét próbáljuk elsajátítani?

 

A nyelvtanulás sokszor nem csak a szavak és nyelvtani szabályok megtanulását jelenti, hanem egy új világba való belépést, új gondolkodásmódok és perspektívák megismerését. Ha azonban nem érezzük magunkat részeseinek ennek a világnak, vagy ha nem találjuk meg azt a szenvedélyt, ami elengedhetetlen a nyelv elsajátításához, akkor gyakran küzdünk a kommunikációval.

 

Fontos tehát feltenni magunknak a kérdést: tényleg a nyelvi korlátok állnak-e a sikeres kommunikáció útjában, vagy inkább az érdeklődés hiánya, esetleg a félelem attól, hogy hibázunk, vagy nem tudjuk kellőképpen kifejezni magunkat? Talán a megoldás nem is annyira a nyelvtudás intenzív bővítésében, hanem abban rejlik, hogy megkeressük és felébresszük azt az érdeklődést és szenvedélyt, ami által valóban van mondanivalónk.

 

Az igazi kommunikáció nem csak arról szól, hogy pontosan kifejezzük magunkat egy idegen nyelven, hanem arról is, hogy van-e egyáltalán valami, amit közölni szeretnénk. A nyelvtanulás során tehát nem csak új szavakat és kifejezéseket gyűjtünk, hanem új gondolatokat, érzéseket és érdeklődési köröket is felfedezhetünk. Ezáltal nem csak a nyelvi, hanem a kommunikációs képességeinket is fejleszthetjük, megteremtve a kapcsolatot saját magunk és a világ között.

Olvass & Tanulj

Több blogbejegyzés

Inspiráló tartalom, amely segít az életedet a siker útjára terelni.
nyelvi-coaching

A nyelvi coaching alapelvei a gyakorlatban

A nyelvi coaching a nyelvtanulás hatékony eszköze, amely a tudatosság növelésén, a cselekvésre ösztönzésen és a tanuló erőforrásainak kihasználásán alapul. A coach támogatja a tanulót a céljai elérésében, segítve neki a nyelvi készségek fejlesztését, a korlátok leküzdést és a magabiztosság növelését. A nyelvi coaching alapelvei közé tartozik a tudatosság növelése, a cselekvésre ösztönzés, az erőforrás-centrikus megközelítés, a teljeskörű megközelítés, a korlátoktól való megszabadulás, a felelősségvállalás, az átalakulás, az együttműködés, a megértés, az előítélet-mentesség, az értékteremtés és a visszajelzés. A nyelvi coaching hatékony eszköz lehet azok számára, akik javítani szeretnék nyelvi készségeiket, magabiztosságukat és önbecsülésüket a nyelvtanulás terén.

Elolvasom

Book Your Free Session Now

Fill in the form below to book a 30 min no-obligation consulting session.
I will reply within 24 hours.