Készen állsz arra, hogy segítsek változtatni az életeden?

Jelentkezz egy ingyenes felderítő beszélgetésre!

Picture of Szijjártó Mónika

Szijjártó Mónika

Angol nyelvtanár és coach

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

A jelenlét divatján túl: Az önismeret, önfegyelem és a gondolatok szabályozásának szerepe

A modern világban az emberek sokkal több stresszt élnek meg és figyelemelterelő tényezővel találkoznak, mint korábban. Az állandó online jelenlét, a közösségi média és a sok egyszerre végzett feladat mind olyan dolgok, amelyek elterelik a figyelmünket a jelenlegi pillanatról.

Ebben a helyzetben a tudatosság és a jelenlét olyan divatos szavakká váltak, amelyek gyakran felbukkannak önismereti könyvekben, alkalmazásokban és képzéseken. Az emberek sokszor tévesen úgy hiszik, hogy egy kis meditáció vagy egy tudatosságot segítő alkalmazás letöltése már önmagában is képessé teszi őket a jelenlét és a tudatosság gyakorlására.
A jelenlét mélyebb megértése egy komplex, holisztikus megközelítést igényel, ami magába foglalja az önismeretet és az önfegyelem gyakorlását is.
Az önismeret és az önfegyelem a jelenlét alappillérei, megismerjük erősségeinket, gyengeségeinket, gondolatainkat és érzelmeinket. Az önfegyelem segít abban, hogy fókuszáltak maradjunk és ne engedjük, hogy a felesleges „mentális zaj” elterelje a figyelmünket. Az állandóan pörgetett gondolatok, az örökös tervezés, és az aggodalom mind olyan zaj, ami miatt nehezen tudjuk megkülönböztetni, mi is a fontos, és hajlamosak vagyunk elveszni a részletekben. A halogatás, egy másik negatív tényező, gyakran azonnali, átmeneti megkönnyebbülést hoz, de távol tart a jelen pillanattól és az adott feladattól. Amikor halogatunk, a figyelmünk nem a jelenre, hanem egy későbbi, „ideálisabb” időpontra irányul. Mindenki tapasztal negatív gondolatokat. A lényeg, hogy ne engedjük, hogy ezek eltereljék a figyelmünket vagy aláássák az önbizalmunkat
Az önismeret és az önfegyelem ezért a jelenlét alapjai. Önismeret nélkül könnyen elveszhetünk a gondolatainkban és az érzelmeinkben, míg az önfegyelem nélkül a figyelmünk könnyen elterelődik.

Sokan úgy gondolják, hogy a jelenlét egy elérhető állapot, egy „végső cél”, amit egyszer és mindenkorra el lehet érni. Valójában azonban a jelenlét egy folyamatos gyakorlat, egy életmód, amit nap mint nap újra és újra gyakorolni kell, nem csupán egy pillanat, egy állapot, amit egyszer elérünk, és onnantól kezdve megőrizzük. Sokkal inkább egy folyamatosan alakuló, épülő és változó gyakorlat, ami a különböző élethelyzetekben és kihívások közepette is fenntartható.

A tudatos önismeretre épülő jelenség egy mélyebb, tartósabb állapot, amely magában foglalja az önismeret és az önfegyelem hosszú távú fejlesztését. Ez az állapot lehetővé teszi, hogy valaki teljes mértékben jelen legyen a pillanatban, és megérthesse a saját gondolatait, érzéseit és viselkedését.

A „ráhangolódásos” jelenlét ezzel szemben inkább egy átmeneti állapot, amely segíthet az embereknek rövid távon a jelen pillanatra fókuszálni. Ilyen lehet egy meditációs gyakorlat vagy egy tudatosságot segítő alkalmazás használata. Ezek az eszközök hasznosak lehetnek, de önmagukban nem biztosítanak tartós változást vagy mélyebb önismeretet.
Tehát, ha igazán jelen akarsz lenni, legyél tudatában az önismeret és az önfegyelem fontosságának, és mélyedj el a jelenlét valódi értelmében.

Olvass & Tanulj

Több blogbejegyzés

Inspiráló tartalom, amely segít az életedet a siker útjára terelni.
előítéletek

Az előítéletek magas ára

Gyakran állunk szemben olyan helyzetekkel, ahol úgy érezzük, kompromisszumra kényszerülünk. Mintha egyensúlyoznunk kellene a különböző igények és vágyak között, úgy, hogy közben elveszítjük saját céljainkat és értékeinket.

Elolvasom
Szinergia

Kompromisszum helyett Szinergia

Gyakran állunk szemben olyan helyzetekkel, ahol úgy érezzük, kompromisszumra kényszerülünk. Mintha egyensúlyoznunk kellene a különböző igények és vágyak között, úgy, hogy közben elveszítjük saját céljainkat és értékeinket.

Elolvasom

Book Your Free Session Now

Fill in the form below to book a 30 min no-obligation consulting session.
I will reply within 24 hours.